Povijest kluba

Prvi pisani tragovi atletike u Zadru iz godine su 1409. Ona prava , organizacijski osmišljena i klupski uobličena atletika, dakle sportska atletika , iz godine je 1904. a prvi je procvat imala 20 – ih pa zatim na prijelazu 30 – ih na 40. godine prošlog stoljeća.

Dana 27. prosinca 1959. godine u prostorijama Košarkaškog kluba Zadar utemeljen je Atletski sportski klub Zadar. Za prvog predsjednika je izabran Stjepan Minak. Dopredsjednici su bili Dino Kačić i Vicko Zaninović. Za tajnika je izabran Stojan Urukalo. Stručno- tehničku komisiju činili su Radislav Marinković, Vladimir Šram i Dinko Tomas¸, a preostali dio uprave Nino Vladović- Relja, Radovan Kulušić, Josip Pino Predovan, Stjepan Aras i Romano Meštrović. Klub se još zvao Ak Zadar , Akademski atletski športski klub Zadar, a današnji naziv je Atletski športski klub Zadar.

Gabrijela Gabrić

Kroz klub je prošao veliki broj atletičara i atletičarki, trenera i članova uprave i svi su oni dali doprinos ovoj atletskoj povijesti, u kojoj je niz vrhunskih rezultata. S ponosom možemo utvrditi da je naš klub dao veliki broj državnih prvaka i reprezentativaca, da neki rezultati naših članova stoje i danas kao rekordi bivše države, da je naša atletičarka Radojka Franzotti u skoku udalj (6,55 m) imala najbolji rezultat u svijetu u tom dijelu godine.

Naši članovi su nastupili na Olimpijskim igrama ( Hrvoje Fižuleto i Radojka Franzotti ), Ines Ikić na I Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine, te na europskim i svjetskim prvenstvima, te na mnogim prestižnim međunarodnim natjecanjima.

Osobito smo ponosni što su naši članovi (Valter Perinović, Milan Čanković, Miroslav Ćurko, Predrag Saratlija, Ivica Šola) sudjelovali i dali svoj doprinos u domovinskom ratu za obranu i stvaranje države Hrvatske. Nismo uglavnom imali povoljne uvjete, jer smo stalno bili slabog materijalnog stanja, ali smo stalno djelovali i izvodili zadarsku djecu na pravi put. Sportu to i jest najvažnija zadaća pa tako i njegovoj kraljici atletici bez obzira u kakvo je ruho bila odjevena.

Upisi